Parohia Bumbacari - Biserica Nasterea Maicii Domnului

Parohia Bumbacari - Biserica Nasterea Maicii Domnului

Parohia Bumbacari, cu hramul Nasterea Maicii Domnului, este o parohie ortodoxa situata in Bucuresti, sectorul 5, si apartine, din punct de vedere administrativ-bisericesc, de Protoieria I Capitala.

Dupa cum aminteste Pisania, locasul de cult a fost zidit intre anii 1940-1948, din daniile credinciosilor. Din punct de vedere arhitectural biserica are forma de cruce greaca inscrisa, cu un pridvor inchis. Proportiile armonioase ale edificiului, ferestrele inguste, pictura, catapeteasma deosebit de frumoasa,  confera acestei biserici un caracter tainic, toate acestea indemnandu-ne si ajutandu-ne la rugaciune.

Parohia Bumbacari

Pictura Bisericii Bumbacari, a fost realizata intre anii  1966 si 1967, in tehnica fresca.  Aceasta prezinta o insemnatate aparte deoarece este rodul  Parintelui Arhimandrit Sofian Boghiu, al Olgai Greceanu si al fratilor Morosanu.

Parohia Bumbacari

Parintele Sofian Boghiu a predat pictura la seminariile monahale din Manastirea Neamt si Curtea de Arges, a organizat ateliere de icoane si picturi de catapeteasma la Manastirea Plumbuita si Schitul Maicilor. A pictat in tara 25 de biserici, din care 6 integral, iar restul restaurate. In strainatate a pictat integral trei biserici. Dintre acestea amintim: Schitul Darvari (1964 si 1993), Manastirea Agapia (1970), Manastirea Deir-El-Harf - Liban (1971), Manastirea Radu-Voda - Bucuresti (1973), Catedrala din Homs - Siria (1978), Biserica din Hama - Siria (1979).

Parohia Bumbacari - Pictura

Pictorita si scriitoarea Olga Greceanu (1890-1978), personalitate marcanta a vietii artistice din secolul trecut, s-a impus nu numai in lumea artelor plastice, prin tablourile de sevalet cu care a participat la numeroase expozitii din tara si din strainatate, ci si in lumea Bisericii, prin lucrarile sale monumentale de arta religioasa, prin scrierile sale si ca oratoare in afirmarea unui crez crestin de viata.

A facut studii superioare in Belgia, Franta si Italia fiind una dintre cele mai cunoscute artiste plastice din perioada interbelica. A realizat mari ansambluri murale, cum sunt frescele de la Universitatea de Arhitectura si Urbanism Ion Mincu, de la Institutul de Istorie "Nicolae Iorga” al Academiei Romane, frescele din cladirea Sfantului Sinod sau mozaicurile bisericii Manastirii Antim din Bucuresti. Olga Greceanu s-a afirmat si ca scriitoare, publicand mai multe carti, studii fundamentale de teoria artei, dar si scrieri istorice, literare si religioase, romane si nuvele, precum si numeroase articole in presa. "Prin tot ce a pictat si a scris, Olga Greceanu si-a manifestat convingerea ca expresia suprema a artei plastice este pictura religioasa, insufletita de cele mai inalte idealuri, pe care le transpune direct prin linii si culori.” – subliniaza criticul si istoricul de arta Adina Nanu.

Olga Greceanu

In a doua parte a vietii, Olga Greceanu a participat la pictarea mai multor biserici, intre care si Biserica Bumbacari, avandu-l ca indrumator pe parintele sau duhovnicesc, vrednicul de pomenire Arhimandrit Sofian Boghiu.

De altfel, in pridvorul bisericii sunt pastrate doua icoane, icoana Mantuitorului si icoana Maicii Domnului, realizate in perioada de debut in arta bisericeasca al artistei.

Biserica Bumbacari - Icoane pictate de Olga Greceanu

Biserica Bumbacari a fost sfintita pentru prima data in anul 1968. Intre anii 1996-1997 pictura s-a restaurat prin grija Ion Tudorache. Intre anii 2000-2005 s-au realizat lucrari exterioare de consolidare, s-a restaurat pictura, s-au placat Sfanta Masa si Sfantul Proscomidiar cu marmura de Carrara si s-au inlocuit geamurile cu vitralii, facute prin daniile credinciosilor din parohie, prin purtarea de grija a preotului paroh Ioan Sasareanu si a preotului slujitor Ion Tudorache.

Parohia Bumbacari

Lucrarile s-au terminat  in anul 2005, iar sfintirea bisericii s-a facut de catre Preasfintitul Episcop Varsanufie Prahoveanul , vicar al Arhiepiscopiei Bucurestilor, inconjurat de un sobor de preoti si diaconi, in frunte cu P.C. Dumitru Iordache, Protopopul ProtoierieiI Capitala, pe 18 septembrie 2005, in Duminica dupa Inaltarea Sfintei Cruci.

Biserica Bumbacari

Biserica a fost resfintita pe 4 iulie 2010, insa lucrarile de infrumusetare a lacasului de cult continua, fiindu-i adaugate noua catapeteasma si stranile.

Odoarele cele mai de pret ale Parohiei Bumbacari sunt insa particelele din moastele Sfantului Ioan Botezatorul, Inaintemergatorul Domnului si moastele Sfantului Apostol Petru, pastrate spre inchinare in biserica.

Parohia Bumbacari - Sfinte Moaste

In Parohia Bumbacari din Bucuresti, parintele paroh Ioan Sasareanu coordoneaza o cantina sociala de care beneficiaza diferite cazuri sociale defavorizate din parohie.

Parohia Bumbacari

Galerie Foto

 • Parohia Bumbacari 
  Parohia Bumbacari
 • Parohia Bumbacari - catapeteasma 
  Parohia Bumbacari - catapeteasma
 • Parohia Bumbacari - strane 
  Parohia Bumbacari - strane
 • Moastele Sfantului Ioan Botezatorul si Sfantul Petru 
  Moastele Sfantului Ioan Botezatorul si Sfantul Petru
 • Invierea Domnului 
  Invierea Domnului
 • Usile imparatesti 
  Usile imparatesti
 • Rastignirea Domnului 
  Rastignirea Domnului
 • Sfanta Treime 
  Sfanta Treime
 • Iconostas 
  Iconostas
 • Pisanie - Parohia Bumbacari 
  Pisanie - Parohia Bumbacari